tisdag 20 april 2010

Inglorious Basterds

I det naziockuperade Frankrike har SS-överste Hans Landa fått ett uppdrag, ett uppdrag att finna judar som har gömt sig i diverse hem runt om i landet och rensa bort dem. Vid samma tillfälle smider löjtnant Aldo Raines och hans judiska soldater planer om att infiltrera sig in i den tyska armén och sprida skräck till Hitlers anhängare. Allt får till slut en tvist som lönar sig för Raines, hans soldater, m.fl.

1941 besöker överste Hans Landa en gård som enligt ett rykte gömmer en judefamilj. Landa får så småningom reda på var dessa judar gömmer sig och skjuter dem. Dock kom en judisk dotter undan, vid namn Shoshanna Dreyfus.

1944 har Shoshanna bytt identitet till ’Emmauelle Mimieux’. Hon driver numera en biograf i Paris och hennes hat mot nazisterna har endast blivit större. Hon träffar där på en tysk krypskytt vid namn Frederick Zoller, vars hjältemod har gjort honom känd bland tyskarna, så känd att självaste Joseph Goebbels skapat en film baserad på hans gärningar för den tyska armén. Till slut lyckas Zoller övertala Goebbels att hålla premiären i just Shoshannas biograf. Då börjar Shoshanna planera om hur hon skall hämnas på nazisterna för att de dödade hennes familj.

Vid samma tidpunkt bestämmer sig den amerikanska armén för att ta sig innanför nazisternas gränser. Detta gör de genom att skicka ut löjtnant Aldo Raines på ett uppdrag att sprida skräck bland den tyska armén. Raines väljer ut åtta judiska amerikanska soldater och han ger dem ett uppdrag att var och en är skyldig honom hundra naziskalper. De utför deras uppdrag med en policy ”take no prisoners”. Så småningom vet hela den nazistiska armén vilka ”The Basterds” är och Hitler är minst sagt ilsken.

Raines och hans soldater får sedan reda på att Goebbels mästerverk ska hållas i en biograf och flertalet högtuppsatta män inom den tyska armén skall närvara, även Hitler och hans närstående. Här startas ’Operation Kino’. Raines planerar att plantera bomber i biografen och avsluta kriget en gång för alla. Dock så går det inte enligt hans planer då överste Landa upptäcker vad de håller på med. Det är här Shoshannas planer kommer till undsättning.

Inglorious Basterds är enligt mig ett mästerverk av Quentin Tarrantino och en av de bättre filmer som gjorts år 2009. Den är baserad på Tarrantinos falska verklighet under andra världskriget och hur kriget kunde ha slutat. Det är en actionspäckad rulle med bra dialoger och scener.

Källor
http://en.wikipedia.org/wiki/Inglourious_Basterds
http://sv.wikipedia.org/wiki/Inglourious_Basterds