fredag 3 juni 2011

Forrest Gump


Forrest Gump är huvudpersonen i filmen (1994) med samma namn. Man får följa Forrest Gumps liv från barndom till ålderdom. Han har låg IQ och har det ganska motigt i sitt liv, till exempel betraktar många andra människor honom som en tönt . Trots sin låga begåvning lyckas han med det mesta, bland annat blir han idrottare på elitnivå, lyckad affärsman, miljonär och veteran från Vietnamkriget. Framgångsreceptet består av ett stort hjärta som han använder före sin intelligens. Hjärtat tänker före hjärnan.

Hans mamma har stor del i hans framgångar genom att ha lärt honom att tro på sig själv och att alltid hitta på utvägar och egna lösningar. Jenny lär han känna när han börjar skolan. Hon blir den enda klasskamraten som är snäll med honom.


Karaktärer
Forrest Gump
En efterbliven kille som spelas av Tom Hanks. Han pratar med långsam, entonig och släpande röst. Han har ett stort hjärta som tar honom genom livet och hjälper honom med att ta rätt beslut trots sin låga IQ. Ledorden i hans liv är Gud, mamma och Jenny.

Jenny
En klasskamrat (Robin Wright) som under deras första bussresa till slut låter Forrest Gump sitta bredvid henne och då bestämmer sig för att bli hans vän. Jenny och Forrest Gump har ett livslångt kamratskap. Hon vet och förstår att Forrest Gump är förälskad i henne, men behandlar alltid honom med respekt. Han hjälper henne i hennes problematiska liv med killar, droger och hennes pappa som misshandlar henne. Till slut inser hon att Forrest Gump är en människa att lita på trots sin låga IQ. Tillsammans får de en pojke. När hon kämpar på sin dödsbädd finns Forrest Gump där.

Mamma Gump
En ensamstående, kärleksfull och envis kvinna (Sally Field) som strider för sin sons rättigheter. Hon lär ut visdomsord till Forrest Gump, exempelvis ” Livet är som en chokladask. Man vet aldrig vad man får.” Hennes mål är att Forrest Gump ska bli en självständig och lycklig människa.

Löjtnant Dan
Militärchef (Gary Sinise) åt Forrest Gump i Vietnam. En man som lever efter regler och lagar. Han visar aldrig sina svagheter för andra människor. En känslokall typ som Forrest Gump lyckas med att göra mänsklig. När Forrest Gump räddar hans liv har han svårt att acceptera detta. Han ville istället dö för sitt fosterland. Efter kriget startar de tillsammans en fiskeriverksamhet till Bubbas ära, någonting som gör dem till miljonärer.

Bubba
Forrest Gumps bästa vän (Mykelti Williamson) som han lär känna när de utbildas till soldater inom armén. Bubba är mycket snäll och omtänksam. De är med i Vietnamkriget tillsammans och där blir Bubba skjuten och dör. Eftersom deras dröm var att fiska räkor tillsammans efter Vietnam uppfyller Forrest Gump deras dröm tillsammans med löjtnant Dan.


Forrest Gump är en otrolig berättelse som känns trovärdig. Man har lyckats med att blanda komedi och drama. Allting handlar bara om använda sina mänskliga egenskaper på bästa sätt. För Forrest Gump gällde det att vara positiv och se möjligheterna. Precis som chokladasken, man vet aldrig vad man får. Kärleken till Jenny följer honom genom hela hans liv. Han klänger sig inte fast vid henne utan finns bara där för att hjälpa.

Forrest Gump är ingen typisk hjälte. Han är varken stor, vacker, stark eller speciellt smart. Han har en låg IQ, men en typ av intelligens som hjälper honom att överleva. Trots allt behöver man inte vara bäst på allting för att ta sig fram i världen.

I filmen ingår amerikansk historia, bland annat träffar han på flera kända personer som Elvis Presley och presidenterna John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson och Richard Nixon. Jag var bara 1 år när filmen visades för första gången och mycket av det som berättas, till exempel Watergateskandalen, är nya kunskaper.

Totalt fick filmen sex Oscars. Tom Hanks fick en av dem för sin roll som Forrest Gump. Han lyckas med att spela rollen som Forrest Gump på ett trovärdigt sätt. Språket, kontrollbehovet, tron på att andra människor bara är snälla, allt detta tillsammans gör att Forrest Gump blir en person som det inte finns så många av i världen.

Som komedi är inte filmen Forrest Gump typisk amerikansk. Den amerikanska humorn driver ofta med den dubbelbottnade moralen i USA om förbjudna ämnen som man inte pratar öppet om, någonting som inte den här filmen gör. Här får man komedi genom att Forrest Gump lyckas med att leva som en vanlig människa, men gör det på sitt speciella sätt.


Källförteckning
Bild Bubba (1994). URL: http://www.wearysloth.com/Gallery/ActorsW/18475-6645.gif (Läst: 2011-06-03)
Bild Forrest Gump (1994). URL: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/5e/ForrestGump2.jpg (Läst: 2011-06-03)
Bild Jenny (1994). URL: http://www.wearysloth.com/Gallery/ActorsW/18757-6645.gif (Läst: 2011-06-03)
Bild Lieutenant Dan Taylor (1994). URL: http://www.wearysloth.com/Gallery/ActorsS/16023.gif (Läst: 2011-06-03)
Bild Mrs Gump (1994). URL: http://www.filmcritic.com/features/assets_c/2010/05/forrest-gump-mrs-gump-560-thumb-560xauto-30408.jpg (Läst: 2011-06-03)
Poster Forrest Gump (1994). URL: http://images.moviepostershop.com/forrest-gump-movie-poster-1994-1020190695.jpg (Läst: 2011-06-03)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar