fredag 3 juni 2011

The Shawshank Redemption


The Shawshank Redemption (svensk titel Nyckeln till frihet) (1994) är en av mina favoritfilmer. Den handlar om en man vid namn Andy Dufresne som blir oskyldigt dömd till livstids fängelse för att ha mördat sin fru och hennes älskare. Han blir skickad till Shawshank för att avkänna sitt straff, och väl där börjar helvetet.

The first night’s the toughest, no doubt about it. They make you march in naked as the day you were born, skin burning and half blind from that delousing shit they throw at you, and when they put you in that cell… and those bars slam home… that’s when you know it’s for real. A whole life blown away in a blink of an eye. Nothing left but all the time in the world to think about it.

Den här repliken kan jag nästan helt utantill eftersom den är så känslomässigt laddad (och för att jag har sett filmen så många gånger).

Internerna slår vad om vem av de nya fångarna som kommer bryta ihop först och sedan börjar de att skrämma upp dem. Till slut bryter en av dem ihop när han får höra att han kommer bli påsatt av de värsta fångarna. Han börjar skrika och gråta tills fängelsevakten Hadley, ”the meanest screw to ever walk a turn in Shawshank”, kommer in. Han drar ut den gråtande fången och börjar slå honom med batongen tills han ligger livlös på golvet.

Nästa morgon sitter Andy och äter. Han får då höra av en fånge som jobbar på sjukstugan att den misshandlade fången inte överlevt natten eftersom läkaren redan hade farit hem för dagen. Jag förstår inte hur man kunde bry sig om fångarna så lite. Man skadade dem rejält fysiskt bara för att visa vem som var boss och läkaren brydde sig inte ens om att åka tillbaka till fängelset för rädda mannens liv.

När Andy tjärar taket på fängelset hör han när vakterna talar med varandra. Hadley ska få ärva 200 000 kronor av sin avlidna farbror, men han bara klagar över att allt han kan lägga pengarna på kommer bara att kosta honom mer pengar, barnen kommer att tjata över att få sin del och en stor del går till skatt. Då går Andy fram till vakten och börjar ställa personliga frågor som nästan resulterar i att han blir kastad från taket, men i sista sekund kommer han fram till sin poäng. Han kan hjälpa Hadley att slippa betala skatt mot en låg ersättning. Hans krav är en öl till sig själv och sina arbetskamrater på taket. Här börjar Andy sin verksamhet i fängelset. Det dröjer inte länge förrän han gör deklarationen och ger ekonomirådgivning till hela vaktstyrkan i fängelset. Det är verkligen inspirerande att se hur han lägger ner sin själ för att göra förbättra folks liv. Han bygger till exempel upp ett bibliotek där han hjälper fångar att läsa upp sina betyg så att de kan göra något av sitt liv när de kommer ut. Det har dock sitt pris. För att Andy ska tillåtas göra detta kräver fängelsedirektören att Andy ska tvätta pengar åt honom som han har tjänat genom mutor och utpressning.


Jag kan starkt rekommendera Shawshank Redemption till alla utom mindre barn då det är vissa scener som är ganska grova, till exempel scener som involverar våldtäkt, misshandel och mord. Man får en skön känsla i slutet, det känns som att hur hemskt livet än blir så kan man bli lycklig igen om man är villig att kämpa för det. Andy bryter sig ut ur fängelset, snor fängelsedirektörens pengar och flyr utomlands. Dessutom blir alla ”bad guys” straffade på ett eller annat sätt.

Jag kan lägga till att Red spelas av en av mina favoritskådisar, Morgan Freeman. Största anledningen till att jag gillar honom så mycket är nog på grund av hans medverkande i den här filmen.


Källförteckning
Poster Shawshank Redemption (1994). URL: http://eu.movieposter.com/posters/archive/main/42/MPW-21321 (Läst: 2011-06-03)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar