onsdag 1 juni 2011

Christopher Nolan

Det finns många filmälskare runt omkring i världen och väldigt många har koll på sina favoritskådespelare, medan man allt som oftast inte har någon som helst aning om vem som skrivit eller regisserat filmen de tittar på.


Christopher Nolan är ett utmärkt exempel på ett sådant fall. Han har gjort en mängd filmer som har blivit mer eller mindre succéer, ta filmer som Inception, The Prestige, Memento och The Dark Knight. Addera sedan in att han är nyfyllda 40 år och har hållit på med film i över 30 år. Just det, han gjorde sin första film när han var 8 år med hjälp av sin fars 8 mm kamera.

Det är svårt att beskriva en regissör som Christopher Nolan om personen i fråga inte har sett framför allt hans kanske mest kända verk Inception, som enligt mig är en av de bästa filmerna någonsin. Börja med att se den så förstår man vilken oerhört smart man Christopher Nolan är!

Att förstå alla omställningar i Inception, hur de går genom ett drömlager till ett annat och planterar en tanke i denna dröm är svårt nog. Att sedan tänka ut detta i förväg och kunna presentera det på ett lämpligt sätt för en publik med hjälp av skådespelare är, som man kan förstå, ännu svårare.

Jag ser väldigt mycket film, då detta är ett stort intresse för mig, och jag har väldigt sällan hittat en regissör som inte har en enda film jag ogillar eller finner mindre intressant. Christopher Nolan är dock en regissör med en filmografi med hög kvalitet.

Jag tror att det jag fångas mest av är dennes förmåga att göra allt så invecklat, men sedan allt eftersom ge fakta till filmtittaren som leder till att man till slut förstår allt som hänt. Många gånger bör man till och med se filmen två eller tre gånger för att förstå vad som egentligen händer. Egentligen tror jag att många, inklusive mig själv, väljer att se Nolans filmer för att själv känna sig smart när man sakta men säkert förstår handlingen i hans filmer.

Ett annat faktum som gjort Nolan väldigt framgångsrik är att han på sin väg knutit väldigt nyttiga förhållanden med stora skådespelare. Med andra ord, det är väldigt givande att jobba med Nolan då hans filmer även blir väldigt framgångsrika i sig. Christian Bale, Leonardo di Caprio och Morgan Freeman är alla erkänt goda vänner till Nolan och han har även lyckats få med dem i ett antal filmer på IMDb:s top 250-lista av filmer någonsin.

Att Christopher Nolans är en naturbegåvning i sitt slag har jag kanske nu lyckats visa. Tillägg då att han har fyra filmer med över 8.4/10 i betyg från IMDb och notera då att det totalt sett finns runt 75 filmer med 8.4 och uppåt i betyg på denna trovärdiga site.

I många av Nolans filmer återfinns även dennes kännetecken vad gäller handlingsuppbyggnad:
Allt som oftast får man se en flashback eller en scen från slutet av filmen. Filmen avslutas med att de två huvudkaraktärerna diskuterar de föregående händelserna och de resultat de kommer fram till. Hans huvudpersoner är oftast män med ett mål som möter motgångar samt att han använder berättande tekniker som inte följer de allt för använda normerna inom filmskapande, utan han vänder istället ofta runt på de tre handlingar hans film handlar om för att berätta historien på ett intressant sätt.


Källförteckning
Bild Chrisopher Nolan. URL: http://images.contactmusic.com/newsimages/christopher_nolan_1149554.jpg (Läst: 2011-06-01)
Källförteckning för fakta saknas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar