torsdag 2 juni 2011

Sagan om ringen

Skillnader mellan bok och film


J.R.R. Tolkiens värld är en värld full av fantasi och skapelser som vi inte ens kunnat drömma om. Trots detta har Tolkien lyckats skapa liv i form av ord på papper. Hans berättelser berör något i oss alla, allting beskrivs i minsta detalj. Regissören Peter Jackson har inte heller sparat på detaljer. Allt är detaljerat i både filmen och boken, vilket gör de båda världskända. Nu när böckerna är anpassade till filmduken görs det så klart många ändringar. Trots att Jackson har varit väldigt noggrann i sin produktion finns det inte en möjlighet att få med bokens alla detaljer och händelser på tre timmars film. Därför är det möjligt att de som har läst boken kan bli lite besvikna när de ser filmen.


Jag anser dock att en filmatisering av en bok aldrig kan bli lika bra som själva boken. När man läser en bok skapar man egna ”inre bilder” och föreställningar som kanske inte överensstämmer med filmen, vilket kan orsaka ett visst dilemma. Har man denna inställning inför Sagan om Ringen-filmerna (2001-2003) tror jag att man kommer att tycka att det är fantastiska filmer. I allmänhet finns det en skillnad mellan böcker och filmer på grund av att de är olika typer av medier.

En fråga som ständigt dyker upp är varför just läsare och tittare av Sagan om Ringen blir mer hängivna till berättelsen än till andra böcker som blivit filmatiserade. Min teori är att det finns få böcker på samma nivå som Sagan om Ringen (1954-1955). Få skönlitterära verk har lockat fram så mycket reaktioner och hängivenhet. Första gången jag läste boken 2006 minns jag dess effekt på mig. Jag läste boken efter att ha sett filmen och det blev en otrolig skillnad, även om Jacksons filmer är oerhört väldetaljerade finns det ingenting som slår boken. Om filmskaparna blev överraskade om de fick negativa reaktioner av de som älskar Tolkiens skrifter, kanske det beror på att de som föredrar böckerna har missförstått detta faktum att det inte går att få med alla detaljer från en bok i en film.


Ett exempel som frångår boken är hur karaktären Arwen (Liv Tyler i filmen) framställs i filmen. Hon har en mycket liten karaktärsroll i boken. Hon är Aragons (Viggo Mortensen i filmen) käresta, men om henne berättas det väldigt lite om. Manusförfattarna tillsammans med regissören Peter Jackson tog tillfället i akt och de skrev om på ett väldigt skickligt sätt saker som andra karaktärer gjorde i boken och lät Arwen bli en mer omfattande karaktär i filmen. Detta gav Aragon i filmen en cool och intressant flickvän, istället för nästan frånvarande person i boken.

Den mest anmärkningsvärda skillnaden mellan boken och filmen är strukturen. Tolkiens De två tornen är andra boken i trilogin och den är uppdelad i två delar. En del följer kriget i Rohan, medan den andra delen fokuserar på Frodos och Sams resa. I filmen utelämnar de inledningen av boken, bland annat Boromirs död, som istället används som en linjär klimax i slutet av första filmen. Än en gång måste Jackson berömmas som gör detta på ett skickligt sätt så att första filmen får en bra och spännande avslutning. En avslutning som omöjliggör att inte se även den kommande filmen. Vidare visste Jackson att det fanns tillräckligt med bra material till den andra filmen för att använda Boromirs död i första filmen.

Även den andra filmen kulminerar, eller rättare sagt får en höjdpunkt och stannar där. Detta utförs i filmen med slaget i Helms klyfta, medan boken avslutar med att Frodo och Sam går till Isengård med Frodos sammanförande av Shelob som är den gigantiska spindeln. Det var scener som var kvar för filmens tredje och sista del, en anpassning för Sagan om konungens återkomst. Detta gjordes dels för att överensstämma tidslinjen som anges i boken och dels för att upprätthålla spänningen.

Trots alla dessa skillnader och likheter ger jag ändå filmen och boken 5 av 5 toasters. Aldrig förut har jag tyckt både en bok och en film är så bra att de får toppbetyg båda två. Detta kanske beror på att jag gillar fantasy, men även spelar en skicklig regissör och en skicklig författare roll i mitt betyg.


Källförteckning
Bild J.R.R Tolkien. URL: http://image.guardian.co.uk/sys-images/Film/Pix/gallery/2001/10/17/rings010.jpg (Läst: 2011-06-02)
Bild Lord of The Ring books. URL: http://cdn.most-expensive.net/wp-content/uploads/2008/12/expensive-tolkien-book-the-lord-of-the-rings.jpg (Läst: 2011-06-02)
Poster LoTR The Fellowship of The Rings (2001). URL: http://www.moviegoods.com//Assets/product_images/1020/187968.1020.A.jpg (Läst: 2011-06-02)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar