söndag 15 maj 2011

Allt för min syster


Allt för min syster (originaltitel: My Sister´s Keeper) (2009) är en tårdrypande film baserad på boken med samma namn, skriven av Jodi Picoult, och går efter premissen: - Hur långt är en förälder villig att gå för att rädda sitt barn?

Anna Fitzgerald (Abigail Breslin) är ett så kallat ”provrörsbarn”. Hon framställdes på konstgjord väg för att bli en identisk donator till sin cancersjuke syster Kate (Sofia Vassilieva). Ända sedan födseln har Anna fått donera benmärg och flertalet organ, vilket gör att hennes liv blir allt mer begränsat. Vid 13 års ålder har hon fått nog och hon samlar alla sina sparade pengar för att få råd med en advokat. Hon väljer att stämma sina föräldrar för att få rätten till att äga sin egen kropp, även om hon vet att valet som hon gör kan leda till Kates död.


Karaktärer
Anna Fitzgerald
Hon är filmens huvudkaraktär och spelas av Abigail Breslin (Little Miss Sunshine, Signs m.m.).

Kate Fitzgerald
Sofia Vassilieva spelar Annas storasyster Kate som lider av leukemi. Kate är filmens huvudperson.

Sarah Fitzgerald
Hon är mamman i familjen och spelas av Cameron Diaz.

Brian Fitzgerald
Han spelas av Jason Patric och är pappan i familjen.

Jesse Fitzgerald
Han är Kate och Annas konstnärlige bror som spelas av Evan Ellingson.

Campbell Alexander
Han spelas av Alec Baldwin och är Annas advokat som lider av kraftig epilepsi.


Egna åsikter
Rollinnehavarna
Valet av skådespelare är i princip utmärkt. Alla skådespelare smälter ihop med sina karaktärer och gör att filmen känns oerhört trovärdig. Abigail Breslin, som stal våra hjärtan som den charmiga lilla tjejen i Little Miss Sunshine, gör en fantastisk insats som Anna i denna film. Hon får chansen att spela en lite seriösare roll och gör det med bravur. Och Abigail är inte ensam om det. Även Cameron Diaz får för första gången på flera år, efter i princip bara roller i komedifilmer, spela en mer allvarlig roll som den överbeskyddande mamman som in i sista stund vägrar att släppa taget om sin döende dotter.

Den största elogen måste ändå ges till Sofia Vassilieva för sin roll som Kate. Hon gör det så bra att det nästan känns som att hon själv har/har haft cancer. Hon rakade till och med av sitt hår och sina ögonbryn inför rollen som Kate Fitzgerald för att kunna relatera till och uppleva den utsatthet som en cancersjuk person kan tänkas känna.

Filmens uppbyggnad
I filmen visas personliga ”intervjuer” med karaktärerna i familjen då de berättar om sina tankar och funderingar över situationen. De är oerhört känslosamma i sina intervjuer vilket gör att filmen känns väldigt personlig och relaterbar, även om man själv kanske inte upplevt något likande av denna rang. Man får även följa Kate när hon berättar om hur familjen hade det innan cancern och under alla behandlingar. Hon ber även om förlåtelse till sin familj för att allting kretsat kring henne. Man känner sådan sympati för henne att det till slut gör ont i hjärtat. Nick Cassavetes som regisserat filmen har lyckats fånga både gråt, skratt, hat och rädsla på 108 minuter, vilket gör Allt för min syster till en känslotät rulle som kan få även den mest hårdhudade att fälla en och annan tår.

Allmänt
Filmen skapar flera frågor, exempelvis:
- Är det moraliskt rätt att på konstgjord väg designa ett barn?
- Vid vilken ålder har man rätt att bestämma över sig själv och sin egen kropp?
- Hur långt skulle man själv gå för att rädda livet på en närstående?
Detta är bara några av de frågor som dyker upp. Allt för min syster är en film som får en att tänka efter vad som egentligen är viktigt här i livet och vad man prioriterar. Det är en otroligt gripande film som skildrar allting som sker inom en familj när någonting så hemskt som cancer drabbar ett barn. Man får på ett fantastiskt sätt se hur man kan lyckas hitta små glädjepunkter även när världen verkar som mörkast.


My sister’s keeper - Trailer



Källförteckning
Bild från filmen Allt för min syster (2009). URL: http://hypotheticalthinking.files.wordpress.com/2009/12/my_sisters_keeper_m.jpg (Läst: 2011-05-15)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar