lördag 14 maj 2011

Scream 4

OBS!
Spoiler!

Scream 4 (2011) har en väldigt ovanlig och konstig inledning. Det börjar med att två tjejer ser en skräckfilm, som handlar om två tjejer som ser en skräckfilm, som handlar om två tjejer som ser en skräckfilm. Sedan blir tjejerna i filmerna mördade av en maskerad person och tjejerna i filmen dör kort efter det också på samma sätt. Personligen tycker jag inledningen känns som ett stort skämt, på grund av alla upprepande mord som dessutom är exakt likadana.

Nästa dag när invånarna i den lilla staden Woodsboro vaknar upp och får reda på att det har skett två mord blir alla väldigt upprörda. Till råga på allt är det precis tio år sedan liknande mord skedde i staden. Polisen hittade aldrig den maskerade mördaren då och ryktena sprids att det nu är samma mördare som slagit till igen.

Under tiden för de gamla morden fanns det en tjej som hette Sidney Prescott. Hon blev nästan dödad då, men lyckades överleva flertalet gånger. Om de händelserna skrev hon en bok, som hon sedan släppte i samband med årsdagen för morden. Sidney får under kvällen ett samtal, som visar sig vara från mördaren. Hon blir då rädd och hon och hennes familj får polisbevakning utanför sitt hus. Olyckligtvis går då mördaren över till grannen och från fönstret ser Sidney och hennes kusin Jill hur grannen blir knivhuggen till döds.

Tekniknördarna Charlie och Robbie har en tradition att varje år på årsdagen ha en fest där de klär ut sig till den maskerade mördaren. De flesta av stadens ungdomar far dit och då är det en självklarhet att även Jill vill åka dit. Sidney tycker däremot att det är olämpligt med tanke på morden som nyligen skett. Jill accepterar då Sidneys beslut och går upp på hennes rum. Där stannar hon dock inte länge eftersom hon rymmer iväg till festen. På festen finns däremot inte ett spår av mördaren, och när festen är över går Jill och hennes bästa vän Kirby hem med Charlie och Robbie. Sidney får så småningom reda på att Jill har rymt och beger sig iväg ut för att leta rätt på henne.

Hemma hos Kirby börjar de höra oljud, så Robbie går modigt ut för att se efter. Det leder till att han tar sitt andetag i livet, för mördaren slår till ännu en gång. Jill, Kirby och Charlie sitter
kvar inne i huset, omedvetna om vad som händer. Plötsligt ringer det på dörren och Jill går försiktigt fram. Det är bara Sidney, som efter en lång tids sökande äntligen hade fått reda på vart Jill hade gått efter festen. Samtidigt som de två kusinerna står och grälar, dyker mördaren upp från ingenstans och anfaller dem. Det blir en klassisk katt- och råttjakt och Jill lyckas gömma sig, medan Sidney fortsätter att bli jagad. Sidney lyckas också gömma sig, men när mördaren får tag på Kirby så springer Sidney ut från sitt gömställe för att hjälpa henne. Kirby blir tyvärr dödad, och då kommer Charlie lugnt ingående i rummet. Han bara står där och ler mot Sidney. Efter det tar mördaren äntligen av sig masken och otroligt nog visar det sig var Jill. Tillsammans med Charlie hade de två turats om att vara utklädd till mördaren, vilket gjorde att ingen av dem blev misstänkta. Charlie är väldigt förälskad i Jill och hoppas att de nu kan bli tillsammans, men istället sticker Jill kniven i honom också. Innan hon knivhugger Sidney så förklarar hon varför hon mördat alla. När även Sidney ligger på golvet, så fejkar Jill att även hon har blivit anfallen av mördaren. Senare dyker polis och ambulans upp, som lyckas rädda Jill och ta henne till sjukhuset. Efter ett par timmar på sjukhuset vaknar Jill upp och till sin stora förvåning får hon reda på att även Sidney har överlevt knivhuggen. Det medför att Sidney kan berätta den sanna historien och därmed få Jill arresterad.

Jag tyckte att filmen var helt okej, men inte mycket mer. Man kunde hänga med bra i handlingen och det var svårt att förutse vad som skulle hända. Däremot tycker jag inte att filmen var så läskig som skräckfilmer brukar vara. Dessutom blev den stundvis lite komisk då karaktärerna skämtar både om och med mördaren. Den konstiga inledningen av filmen känns också väldigt rolig. Som i alla skräckfilmer måste karaktärerna alltid gå och kolla bakom stängda dörrar och i mörka hörn, fast de vet om att mördaren finns där. Sådana saker gör att man som tittare blir irriterad, men å andra sidan skulle filmen inte ha varit så läskig om karaktärerna inte varit så dumma.

Källförteckning
Poster Scream 4 (2011). URL:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d8/Scream4Poster.jpg (Läst: 2011-05-04)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar