Älskade människor
Titel: Philadelphia
Årtal: 1993
Regissör: Jonathan Demme
Medverkande: Tom Hanks, Denzel Washington, Antonio Banderas etc.
Filmen är baserad på en sann händelse om en advokat som år 1987 gick till domstol för att stämma advokatfirman Backer and Mackenzie som han tidigare hade jobbat för. Anledningen till varför han stämde sin före detta arbetsplats var för att han blev diskriminerad och uppsagd från den advokatfirman på grund av sin sjudom, AIDS.
Andrew Backett (Tom Hanks) är en framgångsrik advokat som under 80-talet arbetade på en av Philadelphias största advokatbyråer. Han har ett fast förhållande med en annan man, men han har valt att inte gå ut öppet med sin homosexuella läggning. Allt ser ut att gå som på räls för Andrew och ingenting tycks vara omöjligt för denna beundransvärda man. En kort tid efter en länge eftersträvad befordring blir han avskedad, detta på grund av att han drabbats av sjukdomen AIDS.
Att bli drabbad av denna fruktansvärda sjukdom som allmänheten för övrigt inte visste mycket om, kom att bli bokstavligt talat ett helvete för Andrew. Denna sjukdom hade under detta årtionde fått en enorm uppmärksamhet. Samtidigt spreds en annan ovanlig form av cancer främst mellan homosexuella män och kallades i USA för ”bögcancer”. Andrew blev utstött ur samhället och folk vågade inte vara i närheten av honom på grund av okunskap och rädsla att bli smittad genom luft och dylikt.
Målet gäller inte bara aids. Låt oss tala om vad målet egentligen gäller. Människors förakt och rädsla för homosexuella. Hur föraktet och hatet ledde till en homosexuell individs avskedande. Min klient - Andrew Backett.
Här har vi ett exempel på hur människors okunskap, fördomar och fruktan mot situationer som känns främmande och skrämmande kan orsaka diskriminerande och kränkande särbehandlingar av grupper så väl som enskilda individer i samhället. AIDS upptäcktes under senare delen av 1900-talet och trots den upplysta värld vi idag lever i reagerade samhället okunnigt och fördomsfullt mot de aidsdrabbade människorna. Det är fortfarande oklart hur sjukdomen uppstod, men det finns ett stort antal konspirationsteorier kring denna fråga. En återkommande teori är att viruset ska ha skapats och spridits genom vaccinationsprogram riktade mot afrikaner. Syftet ska ha varit ren rasism, ett försök till att döda svarthyade afrikaner. Filmens händelse skulle kunna dras i parallell med hur exempelvis rasism har funnits i vår värld i århundraden. Under 1200-talet avskaffades slaveriet från Västeuropa och de mänskliga rättigheterna tog ett steg i rätt riktning. Trots det kan vi fortfarande se att fördomar och synen på ”färgade” människor som ett lägre väsen lever kvar. Många gånger kanske det kan vara så att människor vill se sig själv som bättre än andra och värderar därför människans värde olika.
Vad Andrew hade som inte alla har i en svår livssituation är människor kring sig som stöttar honom samt att han hittar drivkraften inom sig som gör att han orkar kämpa vidare för sina rättigheter och sitt människovärde. Han uppsökte ett tiotal advokater och ingen var villig att ta hans fall till rättan på grund av rädsla mot både firman och sjukdomen. Han bestämde sig då för att tills vidare själv ta hand om fallet eftersom att han älskade juridik och var en lysande advokat. En viktig del som fick honom att orka med detta var just det stöd och den kärlek han fick från sin familj, en förmån som kanske inte alla har. För vissa kanske både samhället och de närmaste sviker. Det bör också nämnas att det finns människor runt om i världen som kämpar för de svaga och utsatta genom att driva in pengar till forskning och dylikt genom att t.ex. anordna insamling via olika arrangemang och galor.
Denna film var väldigt gripande och gav eftertanke om hur vi behandlar, ser på och även dömer andra människor och jag kan varmt rekommendera den.
Källförteckning
Bild 1 från filmen Philadelphia (1993). URL: http://www.reellifewisdom.com/files/images/Philadelphia.gif (Läst: 2011-05-15)
Bild 2 från filmen Philadelphia (1993). URL: http://img.timeinc.net/time/photoessays/2009/top10_hanks/top10_hanks_phil.jpg (Läst: 2011-05-15)
Wikipedia (2011). Aids. URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Aids (2011-05-15)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar