fredag 13 maj 2011

Vad är roligt?

Den ursprungliga betydelsen av ordet komedi var en dramatisk pjäs som var motsatsen till tragedi. Tragedier brukade ofta sluta illa och handlade om makt och svek, att någon föll i onåd etc. Komedier, å andra sidan, handlade vanligtvis om människor som kom upp sig i världen och de hade ett lyckligare slut. Detta var ursprunget till ordet komedi.

I litterära kretsar, folk talar ofta av hög och låg komedi. Hög komedi ses som intellektuell humor och används ofta bland societeten genom att använda smarta karakteriseringar i komplexa situationer. Oscar Wilde och P.G. Wodehouse är två kända personer som använde sig av hög komedi. I låg komedi används grovt språk, slapstick och fars och två typexempel på låg komedi är tv-serierna Monty Python och Little Britain.

Komedi är inte en vetenskap, det är konst. Därför finns det inga regler och det kan vara mycket subjektivt. Vad en person upplever vara roligt, kan en annan person tycka är tråkigt. En sak som är värd att notera när man analyserar komedi och vad som är roligt är att det går att jämföra med något som bara är synligt ur ögonvrån. Om du försöker att analysera vad det är som egentligen är roligt för ingående kan det roliga sluta upp med att vara roligt.

Varför finner vi att vissa saker är roliga? Jag har ingen aning. Det finns inget enkelt svar på varför något är roligt. Något är roligt eftersom det fångar ett ögonblick. Det innehåller ett element av den enkla sanning av något som vi alltid har känt till och ändå kan vi uppleva att det är något som vi tar del av för första gången.

Vårt behov av att känna oss intelligenta spelar stor roll när vi försöker hitta saker som är roliga. Kanske är humor den överväldigande glädjen över känna sig intelligent. Ett exempel på detta är när någon försöker sätta på sig skorna stående och av en händelse råkar den personen ramla omkull. Detta ser dumt ut och vi skrattar åt personen som har ramlat. Vi känner oss smarta som inte är så dumma som försöker sätta på oss skor samtidigt som vi står ostadigt. Ytterligare ett exempel på detta är när någon berättar ett "smart" skämt som bara några få personer förstår. Förstår någon fler skämtet så anses den personen vara smart, lika smart som de personer som hade förstått skämtet från första början. Då kan de tillsammans skratta åt skämtet. Innebär detta att humor är ett bevis på att en person är intelligent?


Komedi är full av motsatser och motsägelser. Något är roligt eftersom:

1. Det är något som förväntas att vara roligt
En kvinna köper en vit rock som hon har sparar till i evigheter. Hon berättar för butiksbiträdet att hon har drömt om att köpa den i flera månader. Butiksbiträdet säger att detta är den sista på lager. Vi ser kvinnans muntra ansikte när hon köper rocken.

Vi förflyttar oss till nästa scen i en park där en vaktmästare målar en bänk svart. Låt oss verkligen överdriva scenen. Vaktmästaren jobbar i en djurpark och bänken som han målar svart står bredvid zebrornas inhägnad. Vi vet vad som kommer att hända. Till slut kommer det oundvikliga ögonblicket då kvinnan sitter på den nymålade svarta bänken i sin nya vita kappa. När hon reser sig upp har hon svarta ränder över sin rygg och inte nog med det - nu påminner hon om de svart- och vitrandiga zebrorna som vistas i inhägnaden!

2. Det är något som är oväntat
En jägare är ute och jagar kaniner. Han hittar ett kaninhål och sänder sin hund ner i hålet för att leta efter kaniner. Efter fem minuter har hunden inte kommit tillbaka och då sticker jägaren ner huvudet i hålet för att se om han kan hitta sin hund. Jägaren ser att nere i kaninens håla sitter kaninen och hunden och spelar kort.

3. Det är något som är bekant
En kvinna är och handlar på mataffären. Hon lägger en burk i sin kundvagn och vänder sig om för att hämta en annan burk. När hon inte ser så börjar kundvagnen att rulla. Vi börjar då att skratta eftersom detta är en klassisk komisk situation.

4. Det är något som är obekant
Om vi använder oss av samma exempel med kvinnan som är och handlar på mataffären. Hon lägger en burk i sin kundvagn och vänder sig om för att hämta en annan burk. När hon inte ser så svävar hennes vagn upp i luften och försvinner utom synhåll. Vi skrattar chockerat eftersom vi inte har förväntat oss att detta ska inträffa.


En bra komisk tv-serie är Two and a Half Men. De tre huvudrollsinnehavarna i tv-serien visar upp olika typer av komiska karaktärsdrag:

Charlie
Om Charlie inte lyckas få hem en tjej upplevs det som något oväntat och då kommenterar någon av de andra karaktärerna hans misslyckande. Kommentarerna kring varför Charlie inte har lyckats få med hem någon tjej har att göra med hans intellekt och det tycker vi som tittar på tv-serien är roligt.

Alan
Alan gör det som man förväntar sig att en "normal" person ska göra, men många oväntade saker händer honom hela tiden. Han känns även en aning mer bekant än Charlie.

Jake
Behöver man egentligen säga något om Jake? Enligt mig har Jake IQ som en fiskmås, vilket tyder på att det komiska med Jakes karaktär återigen är kopplat till intellekt. Tv-tittarna kan känna igen sig och jämföra sig med Jakes karaktär och några exempel på vad man kan associera sig till är att hans föräldrar är skilda samt att han gillar halvnakna tjejer, spelar ett instrument och gillar mat.


Källförteckning
Bild från tv-serien Two and a Half Men (2003-) URL: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9b/TwoandaHalfMen-Cast.png (Läst: 2011-05-13)

Källor för innehåll saknas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar