söndag 15 maj 2011

The Tourist

Film: The Tourist (2010)
Genre: Thriller-komedi
Huvudkaraktärer: Elise Clifton Ward (Angelina Jolie) och Frank Tupelo (Johnny Depp)

Elise Clifton Ward är skuggad i Paris av den franska polisen och Scotland Yard, men det är inte henne de är ute efter. Mannen de är ute efter är Elises älskare Alexander Pearce och polisen har under två års tid letat efter honom utan resultat. De skuggar därför den person som senast hade haft kontakt med honom, nämligen Elise.

På ett café i Paris får Elise ett brev från Alexander och i det brevet uppmanar han henne att ta ett tåg till Venedig. Fullt medveten om att hon är skuggad gör att hon snabbt bränner brevet. På tåget skulle hon välja ut en man som såg ut som Alexander och sedan sätta sig bredvid honom, allt för att få polisen på villospår.

Mannen på tåget som heter Frank Tupelo fastnar snabbt för den vackra Elise. Och innan kvällen är slut har han hunnit bjuda henne på middag. Väl framme i Venedig checkar de båda in på ett lyxigt hotell och när Frank börjar få det svårt att hålla sina känslor för Elise i styr, berättar hon att hon har känslor för en annan man. Dagen därpå när Frank vaknar upp upptäcker han att Elise är borta. Hon har gett sig ut i hopp om att få träffa sin man Alexander Pearce. Trots idogt letande, lyckas hon aldrig se skymten av honom. Frank däremot dyker upp flera gånger och tycks veta saker om Elise som hon aldrig berättat för honom. Hur kan det komma sig?


Johnny Depp som i vanliga fall brukar spela mer ”udda” roller, spelar i denna film en helt vanlig turist. Han spelar mot Elise som är en kvinna som tar för sig. Frank själv är lite mer tillbakadragen och det känns på något sätt som att Frank är lite underlägsen i jämförelse med henne. Frank lyckas dock trots sin något underlägsna sits ända visa att han är en man med humor!

Angelina Jolie spelar Elise, en gåtfull kvinna som förälskat sig i brottslingen Alexander Peace. Hon framstås som ”kvinnan alla vill ha” i denna film då man knappt kan se en fransk invånare eller italiensk polis som kan ta blicken ifrån henne när hon går förbi.

Man förväntar sig väldigt mycket av denna film, och med tanke på att Johnny Depp och Angelina Jolie har huvudrollerna så är det förståeligt. Början av filmen gör att intresset ökar för tittarna, men detta intresse trubbas snabbt av i och med ett antal långa och händelsefattiga scener. Efter dessa LÅNGA scener avslutas dock filmen på ett väldigt bra sätt. Med en actionscen lyckas de åter fånga tittarnas intresse och i den slutscenen avslöjas också filmens frågetecken - nämligen vem Alexander Pearce egentligen är.

Denna film är ett perfekt exemplar på en oförutsägbar vändpunkt och den kommer perfekt tidsmässigt och vänder upp och ner på allting, precis som en vändpunkt ska göra.

Denna film lockar framför allt tittare på grund av superkändisarna som medverkar. Skådespelarnas insats och den otroligt vackra miljön kompenserar upp den något fattiga handlingen och helheten i filmen blir helt okej. Denna film är enligt mig helt klart sevärd!



Källförteckning
Bild från filmen The Tourist (2010). URL: http://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2010/10/the_tourist_118.jpg (Läst: 2011-05-15)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar