söndag 15 maj 2011

Män som hatar kvinnor


Män som hatar kvinnor (2009) är baserad på Stieg Larssons roman med samma namn. Filmatiseringen av Stieg Larssons roman blev en rekordsäljande thriller. Under 2009 blev thrillern den tredje mest sedda icke engelskspråkliga filmen i världen.

Journalisten Mikael Blomkvist får i uppdrag att lösa en 40 år gammal mordgåta och den har att göra med den då 16-årig flickan Harriet Vanger som försvann spårlöst från en släktträff för 40 år sedan. Mikael hade tidigare blivit dömd för förtal, eftersom att han hade gjort en tidningsartikel om en företagsledare. Mikael har sex månader på sig att lösa mordgåtan innan han ska börja avtjäna sitt fängelsestraff. Den udda datahackern Lisbeth Salander blir inblandad i fallet på grund av olika omständigheter. Snart jobbar de tillsammans med att försöka lösa det mystiska försvinnandet.

Lisbeth visar sig vara en smart och skicklig hacker och tack vare henne kommer de på den avgörande pusselbiten i utredningen, den del som har varit olöst i 40 år. Under utredningen kommer de på fyra till olösta mord som har ett sammanhang med försvinnandet. Filmen har fått namnet Män som hatar kvinnor eftersom de först utnyttjat kvinnorna och därefter mördat dem.


Det är en modern film där kvinnan inte har en typisk kvinnoroll. Lisbeth är den pojkaktiga, mörkklädda, piercade och hårda tjejen som är svår att stoppa. I traditionella filmer är det vanligare att kvinnorna är med för att fylla filmerna med romantik och skönhet. De har sällan några hjälteroller, men i den här moderna filmen hade Lisbeth en hård och tuff karaktär och det var hon som fixade allt.

Noomi Rapaces gestaltning av Lisbeth Salander är så bra att det tveklöst gör hela filmen. Lisbeths stil och personlighet är imponerande. Hon passar utmärkt för rollen som en tuff hacker, hon har en iskall, beslutsam, oberörd min som inte går att rubba. Utan Noomi Rapace medverkan hade filmen förmodligen inte blivit lika sevärd.

Den andra huvudrollsinnehavaren Mikael Nykvist gör även han sin roll som Mikael Blomkvist på ett bra sätt, men det är en helt annan profil på den rollfiguren, den är inte alls lika spektakulär som Lisbeth Salander.


Filmen är från första stund spännande och den förblir det genom hela filmen. En viktig del av filmen är rollkaraktärerna, eftersom de gör att filmen blir så fängslande och att den känns välgjord. Skådespelarna lever verkligen upp till sina roller, vilket är viktigt för att deras rolltolkning måste stämma överens med grundhistorien. Filmen håller ett högt tempo och det känns spännande och brutal. Stundtals är filmen väldigt obehaglig, vilket tydligt framgår i flera otäcka scener som utspelar sig i filmen.

Filmmusiken har de på ett bra sätt lyckats anpassa till de olika scenerna i filmen, vilket bidrar till att filmen upplevs stressande och skräckinjagande. Den bygger upp den spännande känslan i filmen, vilket gör att den blir extra dramatisk. Även miljön bidrar till det kusliga stämningsläget, det är en ganska mörk omgivning med en hård tillvaro. De har filmat väldigt starka scener som är ruskigt obehagliga att se, bland annat en långvarig våldtäktsscen och även närbilder på plågsamt sargade kvinnokroppar.

Stieg Larsson har verkligen lyckats med att skapa en film som upprör. Kvinnor som blir så illa behandlade och förnedrade känns verkligen skrämmande. Filmen speglar starkt brutala mäns förnedring och utnyttjande mot kvinnor, därför känns det som en härlig revanschkänsla när Lisbeths Salander får sätta de vidriga männen på plats.


Källförteckning
Poster Män som hatar kvinnor (2009). URL: http://res.moviezine.se.s3-external-3.amazonaws.com/13740/137409ed4b080fa148e93579c843afc2/postr_l.jpg (Läst: 2011-05-15)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar