tisdag 31 maj 2011

Pirates of The Caribbean: I främmande farvatten


Pirates of The Caribean: I främmande farvatten (2011) är en äventyrsfilm som handlar om den ökände kaptenen Jack Sparrow och som i alla de andra Pirates of the Caribbean-filmerna så har han ett nytt äventyr på gång. Jack Sparrow är på jakt efter ungdomens källa. Saken är den att ingen vet om denna källa verkligen existerar eller om det bara är en stor myt.

Det hela börjar med att Jack Sparrow ska rädda sin vän Joshamee Gibbs från att bli halshuggen, och då får han höra rykten om att han själv söker besättning till sitt skepp för att leta efter ungdomens källa. Jack lyckas rädda sin vän, men det leder till att båda två tillfångatagna istället och Jack ställs inför rätta hos Kung Georg II. Kungen ber Jack att guida en expedition med hans gamla sjörövarfiende Kapten Barbossa som ledare för att hitta ungdomens källa före spanjorerna.

Jack lyckas även lokalisera den människa som låtsats vara honom och det visar sig vara hans gamla ”flamma”, Angelica. Hon berättar även lite smått om ritualen som måste utföras för att hela legenden om ungdomens källa ska fungera. De är tvungen att hitta Ponce de León’s berömda silverkalkar, fylla dem med vatten och hitta en tår av en jungfru för att sätta i en av de två kalkarna. Den som dricker vattnet med tåren får förnyat liv medan den som dricker kalken utan tår offrar sitt liv, det vill säga avlider.

De båda ger sig iväg i det skepp som skulle vara Angelicas skepp, men de får senare reda på att det i verkligheten är Kapen Svartskäggs skepp, vilket gör det hela lite jobbigare. Det visar sig även att Angelica är Kapten Svartskäggs dotter.

När de äntligen når fram till ungdomens källa efter många om och men, så blir de attackerade både av Spanjorerna och Kapten Barbossa. Barbossa hugger kapten Svartskägg med sitt giftspetsade svärd och han tar i anspråk Svartskäggs magiska svärd samt hela Svartskäggs besättning. Angelica vill offra sitt liv genom att dricka bägaren utan tår och ge bägaren med en tår till Svartskägg så att han överlever. Jack, som han är, lyckas lura båda två och därmed dör Svartskägg. Angelica får ett långt liv tack vare detta och Jack tar även tillbaka sitt förlorade skepp ”Svarta Pärlan”. Oturligt nog är skeppet förseglat i en flaska, men han och Gibbs far iväg med hopp om att de ska lyckas få ut skeppet ur flaskan och tillbaka till originalstorlek.


Jag såg Pirates of The Caribbean: I främmande farvatten på en biograf här i Piteå i 3D, men att se filmen i 3D var inte så speciellt. Jag rekommenderar dock denna film, även om jag tycker den inte riktigt håller standard om jag jämför de andra Pirates of the Caribbean-filmerna. Med andra ord är filmen helt klart värd att se, även om den är lite sämre jämfört med de gamla filmerna. Om de gamla filmerna får en 10/10 i betyg, så får den senaste filmen kanske 8/10 i betyg.

Det är helt klart Johnny Depp med sin rollfigur Jack Sparrow som gör hela denna och alla de andra filmerna värda att se. Jag tycker han är en väldigt bra och rolig skådespelare. Jag hade gärna sett honom i mer filmer, men jag tror dock inte att han passar i några andra genrer än äventyrs- eller fantasyfilmer.


Källförteckning
Bild Pirates of The Caribean: I främmande farvatten (2011). URL: http://movieuptodate.com/wp-content/uploads/2011/05/Pirates-of-the-Caribbean-On-Stranger-Tides-Movie-Trailer.jpg (Läst: 2011-05-31)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar