tisdag 31 maj 2011

Dawn of War-introt vs Ultramarines

Dawn of War-introt


När introt börjar ser man elden och avgaserna från en Thunderhawk som åker över stridsfältet där en grupp Blood Ravens Space Marines som försöker överta en kulle är undertryckta av Ork-eldgivning från toppen. Sergeanten meddelas att förstärkning är på väg, men då justerar Orkerna sin haubits och spränger deras Predator Tank, deras enda eldunderstöd, och en våg av Orker springer upp från sina skydd (små ”skyttegravar”) och rusar ner med sina knivar och yxor redo. Alla Space Marines samlar sig, men precis när Orkerna ska hoppa in så blir hela vågen massakrerade av en Dreadnought. Blotta åsynen av den är nog för att stärka moralen och göra soldaterna redo för att överta kullen. Med ett heroiskt vrål från sergeanten så rusar de upp för kullen och blir i stort sett slaktade av Orkerna där, men de fortsätter ändå.

Crescendot (höjdpunkten) i striden är när en Ork springer fram och slänger en landmina på Dreadnoughten och den följande explosionen dödar i stort sett alla, förutom sergeanten och fyra till fem Orks. Han ser sig runt och hittar deras flagga (Blood Ravens Banner). Trots fokuserad eldgivning lyckas han ta sig upp till toppen av kullen och sätta ner flaggan, men inte före han har blivit skjuten i nacken (snett skott), så det är med sina sista krafter som han lyckas sätta fast flaggan. Sen zoomar det ut och man får se ett flertal Drop Pods i skyn.


Ultramarines (2010)


Filmen handlar om en grupp nyblivna Ultramarines och deras uppdrag när de beger sig till planeten Mithron får att hjälpa ett kompani av Imperial Fists, stationerade där för att skydda ett relikskrin, men något har orsakat dem att skicka ut ett nödanrop om hjälp.

När Ultima Squad (Ultramarines-truppen) anländer till ytan och finner vägen till relikskrinet bevittnar de vad som orsakade nödropet. Alla Imperial Fists där är döda och vissa lik är arrangerade i Chaosstjärnor (8-kantig ”stjärna”). Land Speedern som de har med sig åker fram före truppen som spanare, men när de sedan ser den igen får de inget svar från den (två Ultramarines sitter i den). När kaptenen Severus och en truppmedlem söker sig fram upptäcker de att besättningen har blivit skjutna och hela truppen blir fast i ett bakhåll. De lyckas slå tillbaka det, men tre stycken i truppen dör. Kaptenen undersöker ett av liken och de upptäcker att Black Legion Chaos Marines är ansvariga för garnisonens död.

Ultimata Squad beger sig till relikskrinets inre och blir där överfallna av Daemon Prince som dödar en i truppen och sliter med sig kaptenen Severus genom väggen utför ett stup. När de når det innersta av skrinet så möter de en kaplan/pastor och ytterligare en Imperial Fist, de enda överlevarna. De beger sig tillbaka med boken Liber Mithrus, en helig relik som gavs åt garnisonen av Kejsaren (”Gud”) själv.

På tillbakavägen blir de överfallna av en stor grupp Chaos Marines. De förlorar många, men det visar sig att Severus överlevde och med hans hjälp lyckas de döda alla och tar sig till skeppet (via Thunderhawk). Där visar det sig att boken är korrumperad och Severus blev besatt av demonprinsen. Den flyr till skeppets reclusium (tempel) och överlevarna (tre stycken) följer efter och försöker förinta den. Demonen knockar två av dem och tar den tredje (Proteus) till mitten av en ritualcirkel. Den avslöjar att den har tänkt ta Proteus utseende för att kunna infiltrera planeten och öppna Warp Gaten, men en fjärde överlevande (Pythol, en Apothecary som var väldigt skadad) ingriper och räddar Proteus. Han blir dödad av demonen, men det ger Proteus tid att hämta deras heliga Åskhammare i templet och med den förinta demonen precis innan skeppet beger till Macragge, hemplaneten.


Kritik
Problemet jag har med filmen är att regissören och producenten inte verkar vara så insatta i spelet Warhammer, eftersom det är flera saker som är fel i filmen. Hjälmarna går väldigt lätt att ta loss, då de ska i stort sett vara fastsvetsade. Chaos Marinerna i filmen väser, de ska vråla ”Blood for the Blood God, Death to The False Emperor” osv. Karaktärernas ansikten ser ut som lera samt rustningarna ser ut som plast, ingen rustning ska se ut som plast. Även om introt är kort och handlingsfattig, så är det bättre animerat och har en bättre känsla över sig. Rustningarna skramlar mer, skotten känns tyngre/kraftigare.

Om de bara hade skaffat samma animerare för filmen som för introt, så hade det kunnat bli en jättebra film. Musiken är väldigt bra däremot, både i introt och filmen. Filmen är en thriller och inte en action, vilket jag anser var ett underligt val av genre.

Det är så många fel i filmen att jag inte kan tycka om den. Handlingen är ganska bra och kan bygga upp spänning ibland, men det är för lite. Och att filmen är sämre animerad än ett intro, som är sju år äldre, är inte en bra sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar