fredag 13 maj 2011

Precious


Precious (2009) heter filmen som handlar om Claireece "Precious" Jones. Hon är en kraftigt överviktig tjej som drömmer om att bli känd.

Precious bor i Harlem, New York, med sin mamma som utövar psykisk och fysisk misshandel samt sexuella övergrepp på henne. Inte nog med att hennes mamma förgriper sig på henne, hon har även ett barn sen tidigare med sin egen far, och ett till på väg. Precious kan varken läsa eller skriva trots att hon går i skolan, men det finns ett ämne hon verkligen gillar: matematik.

Första vändningspunkten i filmen är när Precious blir kallad till rektorn och blir avstängd för att hon är gravid för andra gången. Eftersom rektorn tycker om Precious så letar hon upp en skola för speciella där Precious börjar ett tag efter. I klassen går det bara tjejer och läraren är väldigt envis för att hon vill att det ska gå bra för Precious. Hon gör stora framsteg i skolan, men hemma blir det bara värre, tills den dagen då hon sticker.

Under filmens gång lär man sig att det kan finnas mycket bakom en persons uppträdande och attityd. Ta t.ex. Precious som kan bemöta andra människor på ett väldigt fientligt sätt och det beror på att hon inte kan lita på någon. Om man inte kan lita på sina egna föräldrar - hur ska man då kunna vara förmögen att lita på andra? Hur ska man kunna ha ett bra liv och vara glad, om man inte kan vara det i sitt eget hem? Föräldrars jobb är att vägleda, inte vilseleda. Att förgripa sig på någon, speciellt ett barn, är helt obegripligt och man borde inte få skaffa barn om man inte är förmögen att kunna ta hand om dem. Det borde finnas ett slags körkort för att få skaffa barn.

Filmen är väldigt breathtaking vid vissa tillfällen. Den kan bli lite långtråkig, men mestadels är den bra. Ibland kan den uppfattas som lite b-aktig eftersom det är väldigt mörkt under hela filmens gång, eller så var det bara min TV. Filmen har verkligen sålt bra och många köade för att få se filmen på bio när den kom 2009. En av producenterna är Oprah Winfrey och det är tack vare henne som filmen fick mycket uppmärksamhet innan och efter den släpptes (det finns dock meningsskiljaktigheter gällande Oprah).

Alla borde se filmen eftersom den berör även om man inte alls känner igen sig själv i den. Filmen är baserad på en novell av Sapphire och har berört många människor världen över. Den berörde mig väldigt mycket och jag förstår inte att det verkligen finns folk som blir behandlade på det sättet Precious blir.

Det finns få filmer som Precious som är riktigt bra. Det finns många böcker, men inte riktigt lika många filmer. Varje gång man läser en bok eller ser en film som berör ämnet barnmisshandel och/eller sexuella övergrep i familjen så känner man sig väldigt tacksam för livet man lever och familjen man har.


Källförteckning
Filmposter Precious (2009). URL: http://static.igossip.com/photos/damnimcute_Movie_Review_70715_Precious2009.jpg (Läst: 2011-05-13)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar