söndag 15 maj 2011

Thor


Filmen Thor (2011) börjar med att Frostjättarna från Jountenheim hotar freden i de nio rikena år 965 och Asarna ledda av Oden rustar för krig. De går jättarna till mötes och besegrar dem. Frostjättarnas kraftkälla beslagtas och på så sätt förlorar de mycket av sin kraft och på så sätt råder det återigen fred i de nio rikena.

Egentligen handlar filmen om vad som händer c:a tusen år senare då Frostjättar tränger djupt in hos Asarnas för att stjäla tillbaka kraftkällan som en gång hade gjort dem till ett så stort hot för de nio rikena. Då den arrogante krigsguden (från den nordiska mytologin) Tor, son till Oden, får veta vad som hänt, tar han ett förhastat och korkat beslut utifrån sin egen hunger efter hämnd, vilket leder blodutgjutelse enbart för att bevisa vilken stor krigare han är. Det ivriga beslutet kom att medföra enorma konsekvenser för Tor och istället för att ta över efter sin far som kung över Asarna hotar nu återigen krig. Oden blir rasande och bestämmer sig för att bestraffa sin son. Han fråntar Tor sitt vapen Mjölner och sedan blir han förvisad till jorden för att leva som dödlig. Vad Tor inte vet är att även Mjölner skickas till jorden med ett dolt budskap om att endast den som är värdig dess krafter kommer att kunna använda den.

Då Tor kommer till jorden är han fylld av ilska och vrede för vad som har hänt. Jane Foster, en astrofysiker som studerar olika astronomiska fenomen tillsammans med sin assistent Darcy Lewis och hennes mentor Dr. Erik Selvig i New Mexico öknen hittar Tor. De tar hand om honom och försöker hjälpa honom så mycket som de kan, men Tor är aggressiv mot alla i sin omgivning och han vägrar att bli tillsagd av någon. Då Mjölner upptäcks av lokalbefolkningen dröjer inte länge förrän Tor är där för att hämta den, men det går inte som planerat och Tor kan inte lyfta hammaren hur han än försöker. Det är nu som förändringen börjar ske. Han omfamnar sitt öde och inser att han bara kan göra det bästa av situationen och vara glad för att det finns någon som Jane som bryr sig om honom.

Samtidigt upptäcker Odens bror Loke att han egentligen inte är den alla tror att han är, utan han är egentligen son till Frostjättarns ledare Laufey. På grund av den stora stress som faller på Oden så han faller in i så kallad ”Odensömn” för att kunna vila och återfå kraft. Detta resulterar i att Loke blir kung. Tors närmaste vänner börjar ana oråd och beger sig till jorden för att hämta tillbaka Tor samtidigt som Loke bestämmer sig för att förgöra Tor och Oden för alltid…


Vad som gör denna film till en mycket sevärd film är att man får se hur en person kan förändras. Tor är i början av filmen egocentrisk, arrogant och aggressiv. Han beter sig som ett litet barn och det enda han är ute efter är ära och berömmelse. Efter möte med Jane och försöket att slita lös Mjölner med råstyrka så händer det något. Jane hjälper honom att inse att råstyrka inte kan lösa allting. Han inser att om han någonsin ska kunna återvända hem så måste han sluta med att bara bry sig om sig själv och börja tänka på andra för en gångs skull. Det kommer att göra honom till den ledare som förväntas av honom för att han så småningom ska kunna leda sitt folk.

Allt detta gör Thor till en mycket sevärd film som jag rekommenderar om du är ute efter en välspelad, actionfylld och spännande film.


Källförteckning
Bild Thor (2011). URL: http://www.iwatchstuff.com/2011/03/18/thor-poster-intl-01.jpg (Läst: 2011-05-15)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar