lördag 14 maj 2011

Independence Day


När det är dags att recensera Independence Day (1996) som räknades som en storfilm då man själv var c:a 4 år blir det svårt att inte vara partisk. Detta var någonting häftigt och coolt med rymdvarelser, ufon och Jeff Goldblum (som man sett som den coola Ian Malcolm i Jurassic Park). Trots att jag är äldre nu blir jag fortfarande en smula berörd av filmen och dessutom är den awesome.

Handlingen är barnsligt enkel. Det börjar med att man får se ett jättestort rymdskepp närma sig jorden som senare släpper ifrån sig 36 mindre ufon. Helt plötsligt börjar folk se stora ufon som kommer in över storstäderna, och ja, de är fortfarande stora fast det stora rymdskeppet släppte ifrån sig dem. Ett skepp är ungefär lika stort som Manhattan, alltså ungefär 60 kvadrat kilometer! Det är förstås rymdvarelser som har kommit för att ta över jorden och tömma den på alla resurser samt utrota mänskligheten.

Då rymdvarelserna förbereder en attack "snubblar" David Levinson (Jeff Goldblum) över rymdvarelsernas signal och får reda på en del oerhört viktig information som inte Vita Huset och USA:s militär fått reda på. Signalen är i själva verket en nedräkning och om den kommer till noll... Shack matt. Han kontaktar sin f.d. flickvän Constance Spano (Margaret Colin), som är Presidentens (Bill Pullman) rådgivare. Han berättar om rymdvarelsernas plan och genast börjar planeringen om hur man ska kunna slå ut faran från rymden.

Som en liten sidohandling får vi följa stridspiloten kapten Steven ”Steve” Hiller (Will Smith) och hans väg då han bl.a. skjuter ner ufon, slår ned en rymdvarelse och kommer med kvicka kommentarer (till och med är dessa kommentarer roliga!).

Som en annan liten sidohandling får vi också följa alkoholisten Russell Casse (Randy Quaid) och hans familj som kämpar för att överleva. En serie saker händer och Russell vet vad han måste göra för att rädda jorden.

Skådespelarna är helt underbara i sina roller, förutom Bill Pullman som känns väldigt överspelad. Jeff Goldblum och Will Smith är ett riktigt bra radarpar och kompletterar varandra riktigt bra. För övrigt vill jag bara säga att Jeff Goldblum är en av nutidens bästa skådespelare (tillsammans med Will Smith och Johnny Depp).

Några andra som känns riktigt bra i sina roller är Judd Hirsch som spelar Davids pappa Julius, Robert Loggia som spelar General William Grey, Vivica A. Fox som spelar Steves flickvän Jasmine Dubrow, James Rebhorn som spelar försvarsministern Albert Nimzicki och självklart Randy Quaid som spelar alkoholisten Russell Casse som påstår att han blivit bortrövad av rymdvarelser förut. Jag är inget stort fan till Margaret Colin, men i den här filmen är hon riktigt strålande och en bra skådespelare .

Trots all USA-propaganda och smått överspel från Bill Pullman är detta en riktigt bra film där Smith och Goldblum höjer filmens kvalitét några snäpp, vilket drar bort "tönt"-stämpeln som många av dessa filmer brukar få. Helt klart en film som man ska ha sett om man är filmintresserad eller bara vill ha en mysig stund. Och om du frågar mig är det här den bästa filmen jag någonsin sett!

Källförteckning
Bild från filmen Independence Day (1996). URL: http://www.filmnyheter.nu/wp-content/uploads/2010/10/independence-day.jpg (Läst: 2011-05-14)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar