torsdag 2 juni 2011

Clint Eastwood


Skådespelaren, regissören och legenden
Clinton ”Clintan” Eastwood kommer från San Francisco, Kalifornien, USA. Han föddes den 31 maj 1930. Eastwood är skådespelare, filmproducent, regissör och politiker. Han är en av få skådespelare som börjat med små b-roller för att sedan stiga till stjärnstatus.

1955 filmdebuterade Eastwood och 1959 slog han igenom i tv-serien Rawhide. Efter detta har uppdragen avlöst varandra. Tv-serien visades i över sex år och Eastwood deltog i 217 avsnitt. För en handfull dollar (1964), För några få dollar mer (1965) och Den onde, den gode, den fule (1966) var filmer som han medverkade i under 1960-talet som kallades för Dollartrilogin där han spelade karaktären Mannen utan namn. Den roll han är mest känd för är nog inspektör Callahan i Dirty Harry (1971). Eastwood har spelat filmer av olika genrer som skräckthrillers, västern, romantik, men de flesta filmerna har handlat om västern och polisjakter. Clintan lär ha sagt att västern är en myt och då kan man låta den myten få fritt spelrum. Totalt har han spelat med i över femtio flimer.

1971 debuterade Eastwood som regissör och det var i filmen Mardrömmen (Play Misty for Me). Ofta deltog han i filmer som han själv regisserade. Under 1990- och 2000-talet hade han stora framgångar som regissör med filmer som De skoningslösa (1992) och Letters from Iwo Jima (2006). De skoningslösa nominerades till nio Oscars, bland för Bästa film och Bästa regi. Totalt har han Oscarsnominerats elva gånger, fyra för Bästa film, fem för Bästa regi och två för Bästa manliga huvudroll. Han har tilldelats fem Oscarsstatyetter. Han har även nominerats till Guldpalmen.

Eastwood har även hunnit med en karriär som lokalpolitiker. I mitten på 1980-talet var han borgmästare i sin hemstad Carmel-by-the-sea. Han har sagt att hans levnadsfilosofi kan sammanfattas med orden” Lämna folk ifred och låt de leva som de vill”.

Han har även väckt debatter med sina filmer som den skakande Million dollar baby (2004). Filmen handlar om en kvinnlig boxare som ber sin tränare (Eastwood) att döda henne efter det att hon har blivit slagen med en pall i huvudet och blivit förlamad. Filmen utlöste många debatter om dödshjälp. Många av hans filmer speglar rasismen i världen och de svagas roll i samhället. Hans filmer och hans engagemang inom filmbranschen har gjort honom till en legend och ikon.

Eastwood anses vara en av de ledande regissörerna i USA idag. "Jag har genom åren lärt mig lita på mina insikter och jag har fått se världen genom mina filmer", lär han ha sagt. Han ser sig som en vinnare genom att han har fått arbeta med människor. En av Clintans förebilder är regissören Don Siegel och hans motto är "för mycket analyserande är paralyserande" och detta har Clintan anammat.


Jag har sett många av hans filmer och tycker att de flesta är underhållande. Jag anser att några av de bästa filmer han har medverkat i är Örnnästet (1968) och några av hans Spagettivästernfilmer. Det beror nog på mitt stora intresse av andra världskriget och historia.

Med enkla medel kan han bygga upp en film och fängsla publiken. Det behövs inte en massa dataanimationer, stora explosioner eller specialeffekter - han kan göra bra film ändå. Han är känd för sina machoroller där han drar snabbast och skjuter bäst, men han har även medverkat (och regisserat) spelat känslosamma filmer som Broarna i Madison County (1995). Jag tycker att han är en bra skådespelare som kan variera sina uppdrag. Han är en person med stor karisma. Några enkla kulisser och cowboys så rullar det på. Jag anser att de gamla filmerna är väl genomförda med tanke på den teknik som fanns då. Att ligga på topp inom filmbranschen i över 60 år är stort och Eastwood förtjänar sina medaljer och statyetter. Som regissör måste man veta när någonting är rätt, det är inte säkert att tagning trettio är bättre än den andra tagningen och det måste vara Clintans styrka.

Trots att han idag är över åttio år så planerar han en musikal till hösten. Beyoncé Knowles ska spela huvudrollen, men vem hennes motspelare blir har Eastwood inte bestämt än. Musikalen ska heta A Star Is Born och den ser publiken fram emot, även om musikaler inte tillhör mina favoriter.

Clint Eastwood tror fortfarande att han har det bästa kvar trots sina åttio år. Jag hoppas att han har rätt så att vi har fler filmer att se fram emot.


Källförteckning
Bild Clint Eastwood. URL: http://images2.fanpop.com/images/quiz/249000/249450_1246650354162_398_269.jpg (Läst: 2011-06-02)
Filmpunkten (2011). Clint Eastwood. URL: http://www.filmpunkten.se/person.asp?ID=185 (Läst: 2011-06-02)
Larsson, M. (2011). Beyoncé Knowles får huvudrollen i nya Clint Eastwood-musikalen. URL: http://www.expressen.se/noje/film/1.2300300/beyonce-knowles-far-huvudrollen-i-nya-clint-eastwood-musikalen (Läst: 2011-06-02)
Schickel, R. (2010). Clint: Retrospektivt. Malmö: Ica Bokförlag. ISBN: 9789153435358
Wikipedia (2011). Clint Eastwood. URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Clint_Eastwood (Läst: 2011-06-02)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar