fredag 5 mars 2010

Avatar

Avatar är i mina ögon en fantastiskt bra amerikansk science fiction-film. Filmen kom på bio 2009 och är regisserad av James Cameron.

Filmen Avatar sägs vara en av de dyraste filmer som någonsin har gjorts. Den utspelar sig år 2154 när människorna landat på planeten Pandora. Människan är där för att hämta hem väldigt dyrbara mineraler samt göra lite forskning på växt- och djurlivet, men det blir inte riktigt som människorna hade tänkt sig eftersom det finns en annan slags människoart på planeten, Na’vi-stammen. De råkar bo precis på den rikligaste mineral källan, och det är just den mineralkälla som skulle betala för hela resan. För att slippa krig försöker människorna få na’vi-folket att flytta på sig och för att få kontakt med dem har de utvecklat ’’avatarer’’, alltså några slags klonkroppar av na’vi folket. ’’Avatarerna’’ är sammansvetsande med en människas DNA vilket innebär att avatarens nervsystem går hand i hand med människans. Människan styr avataren och upplever samma saker som avataren som om det skulle hända människan själv, men för att kunna bli en avatarförare så krävs en väldigt lång utbildning.

Jake Sully är en gammal marinsoldat som skadat ryggen i krig. Det har resulterat i att benen är förlamade, så han är numera rullstolsbunden. Han är nog ganska bitter över detta och vill nog väldigt gärna få tillbaka sin förmåga att kunna gå. Hans bror hade just gått färdigt avatarutbildningen och hade fått en avatar skapad av sitt DNA, men veckan innan Pandora-avfärden blir han rånad och skjuten till döds. Eftersom det kostar skjortan att göra en ny avatar så får den helt oerfarne ex-marinen Jake Sully ta över sin brors jobb. Som lön kommer han att få ryggoperationen betalad så att han sedan ska kunna gå igen. Detta förutsatt att han lyckades få na’vi-folket att flytta sig. Jake saknar trots allt all utbildning behöver så ingen förväntar sig särskilt mycket ifrån honom.

Under filmen får vi alltså följa Jake på Pandora, både som människa och som avatar. Det framgår väldigt tydligt i filmen att vad Jake än gör så blir det nästan alltid både rätt och fel.

/Rogga J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar