fredag 5 mars 2010

Film mot TV-serier

TV-serier på 60 minuter eller filmer på 180 minuter. Att följa något en längre tid eller att se något bara en gång. Filmer och TV-serier är lite olika uppbyggda och har sina för- och nackdelar.

Även om film och TV-serier är lika med bilder som sätts ihop och spelas upp med en handling är de ändå olika. Film handlar om en händelse som man får följa från början till slutet. Filmen visas oftast först på bio och kommer sedan ut på dvd eller på TV. Beroende på vilken genre en film är så är filmen olika lång. Långfilmerna ligger på mellan 80 och 180 minuter medan kortfilmer kan ligga på 30 minuter. En TV-serie är en följd av avsnitt i följetång som sänds veckovis eller dagsvis. TV-serier sänds på TV precis som det låter på namnet. En TV-serie som sänds på TV i Sverige är ungefär 60 minuter, då med reklamen inräknad.

Fördelar med film är att du kan hyra dem efter dem har släppts på DVD och äger du filmen har du tillgång att se den när som helst. Även om det tar längre tid att se film jämfört med TV-serierna vid ett tillfälle är det kanske bättre i längden att se film eftersom man inte slösar bort timmar på att sitta vid TV:n varje vecka. Nackdelar med filmer är att de är långa och utan pauser och det finns inte tid att röra på sig för då missar man en del av filmen. Filmerna tar längre tid att se än TV-serierna vid ett tillfälle. Att filmerna är bara en händelse och att händelsen är slut när filmen är slut gör att man inte riktigt kan fästa sig vid filmen på samma sätt som med tv-serier. Om du inte ser filmen på bio kan du få vänta ganska länge innan filmen kommer ut på DVD.

Fördelar med TV-serier är att de är spännande och att det finns en längtan att se nästa avsnitt. TV-serier följer man en längre tid och det gör att TV-tittarna lättare fastnar för exempelvis karaktärerna. Sedan tar det inte lång tid att titta på en serie vid ett tillfälle och då det är reklam kan man gå upp en sväng och röra på sig. Tillgången till TV-serier på DVD gör att du kan se serierna när du vill. Nackdelar med TV-serier är att om du missar ett avsnitt kan du inte ta igen det om det är en ny serie och om du vill ha tillgång till serierna måste man vänta tills säsongen är slut och serien släpps på DVD. På lång sikt tar serier mycket tid och det är många timmar som försvinner framför TV:n då det egentligen finns nyttigare saker att göra.

Det finns både för- och nackdelar med film och tv-serier. För vissa passar film bättre medan för andra passar tv-serier bättre. Smaken, den är som baken; delad.


Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Film#Kortfilmer_och_novellfilmer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar