fredag 5 mars 2010

The Matrix

The Matrix är en film från bröderna Andy och Lana Wachowski, som även varit med i produktionen av bland annat V for Vendetta. The Matrix är en virtuell värld där människan är på toppen av sin civilisations höjdpunkt, men ingenting är verkligt.

Datorhackern Thomas Anderson, eller Neo som han kallar sig i datorvärlden, söker efter svar på frågor han inte vet. Den som håller i alla svaren är den ökända terroristen Morpheus. Regeringen kontaktar Neo och ber om hans hjälp att fånga in Morpheus. Då står Neo inför ett val, att bistå regeringen, eller att ge sig in i den undre världen och själv bli jagad tillsammans med Morpheus. Hans liv blir aldrig sig likt igen.

The Matrix är inte bara en science fiction film, utan även en väldigt psykologisk film. Den utforskar människan och samhället och hur det mänskliga psyket fungerar under konfrontation. Det visar sig tämligen uppenbart i scenen där Morpheus ska lära Neo att alla inuti ”the Matrix” är ens fiender. Där säger Morpheus:
- The Matrix is a system, Neo. That system is our enemy… You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inert, so hopelessly dependent on the system that they will fight to protect it.
Det betyder att människor hellre slåss för att behålla en lögn som gynnar dem, än att kasta bort den för en sanning som inte är en förbättring. Att vi hellre intalar oss att allt är som det ska, istället för att ta itu med problemet.

The Matrix är en högklassig psykologisk science fiction rulle fylld av spänning och specialeffekter. Till skillnad från många andra filmer är handlingen väl genomtänkt och kommer inte till korta. Historien vävs samman genom ett fenomenalt berättande. Förstaklassigt skådespeleri av alla inblandade, och ett förträffligt manus gör den här filmen värdig en femma på en femgradig skala.

Av Nordic Ranger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar