onsdag 3 mars 2010

Prison Break (säsong 1)



Prison Break är en amerikansk drama/thriller tv-serie som sändes i Sverige mellan 2006-2009.

Serien handlar om Michael Scofield som är en välutbildad byggingenjör som i ett desperat försök ska frita sin äldre broder Lincoln Burrows, som har blivit dömd till döden för ett mord han egentligen aldrig begått.

När Michael får veta att Lincoln ska bli satt i den elektriska stolen, är det dags för Michael att hjälpa sin bror. Michael planerar broderns flyktförsök i månader. Han ser till att åka fast genom att begå ett bankrån, så han blir placerad på samma fängelse som sin bror. Innan bankrånet har han tatuerat in hela fängelsets kartsystem på sin kropp, men när han väl är inne i fängelset inser han att detta kanske inte lika lätt som han trodde eftersom de andra fångarna på fängelset är bland Amerikas farligaste människor.

Samtidigt jobbar Lincolns advokat (som även är hans flickvän) för fullt på utsidan för att rentvå honom. Detta är inte lätt, och det kommer senare fram att det är regeringens dolda firma som ligger bakom allt detta.

Michael som planerat detta som en ganska smärtfri cup drar på sig allt fler anhängare som även de vill fly fängelset. Som ni kanske förstår så innebär detta allt mer strul och att flera människors liv offras. Det är alltid något som stoppar dem - är det inte strömmen som går så är det att de bytt ut en del av ventilationssystemet.

Säsongen avslutas med det 'stora' flyktförsöket, men bara för att de kommit utanför murarna betyder det inte att de är fria. Detta leder till ytterligare en säsong av Prison Break...

Enligt mig och säkert tusentals till så är detta den bästa serien som någonsin gjorts. Man blir indragen i handligen direkt eftersom det är ingen slö start alls. Därefter håller spänningen i sig i stort sätt genom hela serien som består av fyra säsonger. Jag gillar denna tv-serie mest för att man vet aldrig vad som ska hända. Det var flera gånger man trodde det skulle gå hur fint som helst, men det är alltid något som stoppar honom. Man blir även djupt imponerad utav rollen 'Michael' eftersom han är så sjukt smart!

Huvudpersonen i filmen är Michael som spelas av Wentworth Miller. Miller är född i Chipping Norton i England, men redan som 1-åring flyttade hela familjen till New York. Wentworth studerade vid Midwood Highschool i Brooklyn där han tog examen 1990. Hans första tv-framträdande var först 1998 när han spelade ett studentförvandlade sjömonster i Buffy och vampyrerna. Han slog igenom som skådespelare just under Prison Break-tiden. Han blev även Golden Globe-nominerad, vilket är en mycket stor sak inom filmbranschen.

Källa:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar