fredag 5 mars 2010

Fildelning

Fildelning är olagligt eftersom att du bryter mot upphovsrätten när du laddar ner, men också för att filmproducenterna inte tjänar lika mycket pengar då folk väljer att ladda ner istället för att köpa filmen. Eftersom att så många väljer att ladda ner fastän det är olagligt så har denna fråga blivit mycket omtalad. Politikerna införde därför ipred-lagen i april förra året för att kunna stoppa fler fildelare. Även om det är större risk att åka fast för fildelning så fortsätter folket att ladda ner och dela ut upphovsrättskyddat material.

Filmer utgör det största intresset hos fildelare och det är troligast på grund av att det är så pass dyrt att köpa filmer, men också för att du måste vänta väldigt länge på att filmen ska gå att köpa/hyra.
Det kommer inte att funka med att införa lagar som t.ex. Ipred som ger filmproducenterna rätt att hitta fildelare, men även nerladdare för att sedan anmäla dem för att de bryter mot upphovsrättsskyddet och stämma dem.

Carl Schlyter påpekar i debattartikeln Fildelning är inte stöld i Aftonbladet 2008-01-29 att sättet att jaga fildelare bryter mot mänskliga fri- och rättigheter. Schlyter skriver att man sedan romartiden har skyddat budbäraren. ”Ingen skulle drömma om att tvinga posten att öppna alla paket och ställas till ansvar om något olagligt fanns i ett paket, men nu kommer det att krävas av internetleverantörerna.” Han anser också att polisen gör sig skyldiga till fildelning när de överlämnar beslagtagna privata hårddiskar med privat information som bilder, texter, filmer och annan privat information till medieindustrin.

Magnus Wiberg, filosofie doktor, gästforskare vid Harvard university tar upp frågan ur samhällsekonomisk synvinkel i artikeln Fildelning kan vara bra för samhällsekonomin i DN 2009-06-01. Wiberg ifrågasätter om upphovsrätten verkligen behövs, vilket flera andra ekonomer också har börjat göra. Han kallar upphovsrätten för intellektuell äganderätt och uttrycker: ”Med viss sannolikhet gör emellertid innovatören en lägre (mer rimlig?) vinst jämfört med i en ekonomi med intellektuella äganderätter. Däremot medför avsaknaden av dessa äganderätter ökad konkurrens, lägre priser och fler produkter för konsumenter. Detta utgör en samhällsekonomisk vinst för konsumentkollektivet som ska jämföras med den lägre vinsten för den enskilde monopolisten.” Om det stämmer, kan det rent av vara bra för samhällsekonomin med fildelning.

Jag tror att det kan finnas flera lösningar på problemet med upphovsrätt och fildelning. Ett är nyskapande, att få något extra, något utöver när man köper filmerna, t.ex. en biobiljett, en t-shirt eller något liknande. Ett annat sätt är att priserna på filmerna sänks. Medelklassens människor tycker att det är för dyrt så det är bara de allra rikaste som har råd. En ny film på Discshop kostar ca 169:- och de flesta tycker att det är alldeles för mycket. Om filmerna hade kostat 20-50 kronor så hade det varit mycket mer intressant att köpa filmer istället.


Källa
http://www.aftonbladet.se/debatt/article1726157.ab
http://www.dn.se/opinion/debatt/fildelning-kan-vara-bra-for-samhallsekonomin-1.888816

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar