torsdag 4 mars 2010

Tim Burton

Timothy William Burton växte upp i Burbank, California. När han var liten så brukade han oftast dra sig bort ifrån folk, sitta och teckna tecknade figurer och titta på gamla filmer. Han gillade speciellt Vincent Price-filmer. När han senare gick i nian blev han mer känd för sin konstnärliga gåva när han vann en tävling för bästa anti-skräp-affischen. Han studerade sedan konst och började jobba som en animatör åt Disney. Han gjorde filmer som The Fox and the Hound och The Black Cauldron. Han hade lite kreativa skillnader med sina kollegor, men Disney såg hans talanger i alla fall och han fick göra en egen film, Vincent. Filmen blev en succé och vann flera priser. Han gjorde en annan kort film efter det, Frankenweenie, men den släpptes inte p.g.a. att den ansågs opassande för barn. Han fick däremot göra filmen Pee Wee’s Big Adventure, åt skådespelaren Paul Reubekens och blev genast väldigt populär. Han ville göra något nytt, och han väntade tre år innan han gjorde filmen Beetle Juice, där han samarbetade med skådespelaren Michael Keaton. Han fick göra Batman åt Warner Bros. efter det.

Han har gjort många kända filmer efter det, där han har samarbetat med många olika skådespelare. Till exempel The Nighmare Before Christmas, Sleepy Hollow, Charlie and the Chocolate Factory, Corpse Bride och Edward Scissorhands. Oftast har han samarbetat med Johnny Depp och nu de senaste åren har Burton gjort många filmer med Helena Bonham Carter också.

Tim Burtons filmer är ofta väldigt mörka och gotiska, men samtidigt gör de ett litet gulligt intryck. Filmerna brukar ofta visa lite humor också. Något som är väldigt vanligt när Burton gör filmer, speciellt barnfilmer, är rim. Rimmen tillför verkligen personlighet i hans filmer och gör att de blir väldigt unika. Något väldigt personlighetsgivande i Tim Burtons filmer är också musiken, men det är inte alltid han som arrangerar musiken till sina filmer. Musiken till hans filmer är oftast gjorda utav Danny Elfman, och musiken bidrar också till Tim Burtons personliga stil på filmer. Ofta är det lite 1700- till sent 1900-talsstil på musiken, eller lite cabaretaktigt med en gnutta valsstil också.

Personligen anser jag att Tim Burton gör otroligt bra filmer. Jag älskar det halvläskiga, men ändå söta som han förmedlar i sina filmer. Jag vet att som barn var jag livrädd för många av hans filmer, men nu på senare år har jag blivit väldigt fäst vid dem. Dock anser jag dem lite olämpliga för barn. De skulle nog lätt ge mardrömmar! Men för någon som jag som gillar när det är läskigt och gulligt, är filmerna helt underbara och de får en att känna en slags obehaglig myskänsla. Ja, man får verkligen blandade känslor av Tim Burtons filmer. Man känner ett slags obehag samtidigt som man inte kan låta bli att älska dem.


Källa:
http://www.imdb.com/name/nm0000318/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tim_Burton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar