onsdag 3 mars 2010

Rovdjuret

Blod, svett, tårar och en massiv dos av action som får en att storkna. Man kan minst sagt säga att det sker många mystiska saker här i livet som vi inte förstår och som vi förundras över varje dag. Finns det bara det vi ser med våra egna ögon eller finns det någonting mer? Allt detta levererar 1987 års kassasuccé Rovdjuret av regissören John McTiernan.


Rovdjuret börjar med att vi får se en främmande farkost som far in över jorden. Vi transporteras sedan ner till jorden där vi får träffa en man vid namn Dutch (Arnold Schwarzenegger) som är på väg till ett hemligt möte med den amerikanska militären. Dutch är en gammal marinkårssoldat som dragit sig tillbaka och blivit en ledare över en grupp legosoldater. Han och hans legoknektar får till uppdrag att leta reda på och rädda ett par människor som är gisslan hos den lokala gerillan i Guatemala. Det som Dutch och hans andra medlemmar inte vet är att något förföljer dem. De hittar bland annat ett par flådda lik ute i djungeln och efter en räddningsaktion får de även reda på att alla utom en i gisslan har blivit dödade. Allt var avklarat och vad som verkade ett lyckat uppdrag trots förlusten av alla utom en gisslan blir snabbt till en otrolig kamp för överlevnad där Dutch och hans män möter en långt överlägsen fiende som stavar deras död.

Det jag gillar mest med Rovdjuret är att filmen förmedlar ren action på ett mycket spännande vis. Man hela tiden vet att någon ska dö, men man vet inte vem, hur och när. Jag älskar hur man får se Dutch och hans grupp överleva mot en motståndare som är dem långt överlägsen. Det känns intressant på ett lite smågrymt sätt, att analysera hur nästa person ska dö och om de kommer att se det mystiska väsende som långsamt men systematiskt tar deras liv. Jag tycker även att regissören visar att även de mest tränade elitsoldater kan hamna i situationer som är komplett nya för dem och att även en riktig dunderhårding som Dutch kan visa tecken på rädsla. Det är det som gör hela filmen intressant, men man ska inte glömma att musiken i filmen skapar en stämning som inte infinner sig ofta i filmer. Kombinationen mellan ett väldigt bra soundtrack, grymma specialeffekter och en intressant berättarteknik gör att Rovdjuret blir en succé hos mig vilken dag som helst.

Omdöme:
4/5


Källor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar