fredag 5 mars 2010

Jurtjyrkogården

Louis Creed (Dale Midkiff) och hans familj har flyttat till ett hus med en liten stig in mot skogen som leder till en begravningsplats där det på en skylt står ”Jurtjyrkogården”. Där har barn begravt sina älskade husdjur som blivit överkörda på den trafikerade motorvägen som ligger intill huset. Vägen kräver snart ett till offer: Creeds katt Church. Med hjälp av grannen Jud Crandall (Fred Gwynne) så begraver Louis Church på en indiansk begravningsplats med förmågan att häva döden. När Louis treårige son Gage blir överkörd på motorvägen så kommer Louis snart att upptäcka att ibland är döden att föredra.

Baserad på Steven Kings bestseller med samma namn och regisserad av Mary Lambert är Jurtjyrkogården den mest skrämmande film man kan hitta. Även om den inte är lika läskig som The Shining är handlingen för hemsk att föreställa sig.

Mary Lambert kan verkligen konsten att göra en film skrämmande utan att behöva använda onödiga och blodiga våldsscener. Med bra musik som bygger upp spänningen känns det som om man är på plan på väg mot sin undergång, men utan att kunna hoppa av. Du blir fängslad av den övernaturliga stämningen och hur mycket du än vill titta bort så kan du inte det. Även om filmen är skrämmande tror jag inte att du skulle vilja titta bort. Manuset som är skrivet av Steven King är otroligt välgjort och mycket bra. Mary Lambert har också lyckats väldigt bra med att ha kameran från precis rätt vinkel för att få ett skrämmande begränsat synfält, men samtidigt bra nog för att se vad som händer.

Dale Midkiff är spektakulär i denna roll som läkaren och vetenskapsmannen Louis Creed. Även Fred Gwynne som spelar Jud är perfekt för rollen. Gwynne har allt som karaktären Jud Crandall hade i boken. Från hans dialekt till det sneda leendet som Louis tycker så mycket om honom för. Detta är viktigt för att alla som läst boken ska tycka om filmen. Om karaktärerna inte gestaltas på rätt sätt så blir filmen inte lika bra. I Jurtjyrkogården har alla skådespelare spelat sina karaktärer så bra att även den som läst boken ett tiotal gånger inte skulle ha något att klaga på.

I denna film finns detmesta du kan bli rädd för. Det finns blod, råttor, djur, döda människor, ödsliga hus, spöken och flera otroligt bra och välgjorda spänningsuppbyggande scener.

Om du älskar att skaka av skräck är detta filmen för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar