onsdag 3 mars 2010

Fear and Loathing in Las Vegas

We had two bags of grass, seventy-five pellets of mescaline, five sheets of high-powered blotter acid, a saltshaker half-full of cocaine, and a whole galaxy of multi-colored uppers, downers, screamers, laughers... Also, a quart of tequila, a quart of rum, a case of beer, a pint of raw ether, and two dozen amyls. Not that we needed all that for the trip, but once you get into locked a serious drug collection, the tendency is to push it as far as you can. (http://www.imdb.com/title/tt0120669/quotes)

Detta säger Raoul Duke i en av de första scenerna i filmen Fear and Loathing in Las Vegas då de glider fram i öknen på väg till Las Vegas med taket på bilen nerfällt. Redan då förstår man att filmen kommer att vara fullspäckad med djupa citat under påverkan av diverse sinnesutforskande substanser, paranoia, intriger, kaos och action.


Fear and Loathing in Las Vegas är en film som är baserad på Hunter S. Thompsons bok som har samma titel och är till viss del en sann historia ur Thompsons liv. Filmen handlar om Raoul Duke som får i uppdrag av den tidning han arbetar för att åka till nöjesmetropolen Las Vegas i delstaten Nevada för att göra ett reportage om en motorcykeltävling i öknen. Något riktigt reportage om tävlingen blir det inte då han och hans psykotiske advokats drogbruk eskalerar i hopp om att hitta ”the American dream”.

Detta är en film som inte riktigt passar sig för den som vill se en standardiserad Hollywoodrulle med en blodig Tom Cruise som kör motorcykel ifrån flygande kulor och bilar som exploderar utan någon som helst tanke bakom filmen. Den här filmen är väldigt rolig på sitt egna lilla vis och det är väldigt underhållande att se Raouls missbruk eskalera. Johnny Depp som spelar Raoul och Benicio Del Toro som spelar Raouls advokat Dr Gonzo visar ett helt makalöst skådespel under filmens gång. Till exempel scenen då Del Toros karaktär Dr Gonzo är skyhög på LSD och försöker ta livet av sig i badkaret är en väldigt störande scen så fick Del Toro svårt att få andra filmerbjudanden då folk trodde han alltid var påverkad under inspelningarna, vilket han inte var. Johnny Depp körde även runt Kalifornien i Hunters röda cabriolet i en månad för att förbereda sig för den här rollen och eftersom Depp och Hunter var väldigt bra vänner så lyckades han efterliknar Hunter på pricken.

En scen i filmen visar Duke som då är påverkad av LSD när han sitter i en bar med en massa alkoholdrickande turister och då han vänder sig om har alla förvandlats till stora reptiler och de beter sig som djur. Denna scen jag tycker speglar vad som händer då reptilhjärnan tar över under påverkan av alkohol.

Vissa kritiker säger att filmen är meningslös, men det är det som är meningen med filmen då det är en metafor för den meningslösa jakten på personlig tillfredsställelse och girighet, det vill säga den äkta kärnan av ”the American dream”.

Av André Stighall


Källor:
http://www.imdb.com/title/tt0120669/
http://www.imdb.com/title/tt0120669/trivia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar