onsdag 3 mars 2010

Det regnar köttbullar

Det regnar köttbullar är en animerad komedi, en familjefilm. Filmen handlar om en liten pojke som alltid drömt om att bli vetenskapsman. En dag blir drömmen sann och han tror att han lyckas lösa problemen med matbrist runt om i världen med hjälp av en matmaskin som finns uppe i luften. Helt plötsligt börjar det regna mat från himlen och folket blir som galna.
Matproduktionen från himlen fortsätter och man får se hur den lilla borgmästaren, som egentligen är lite rund av sig från början, börjar växa och växa tills han till slut ser ut som en stor ”jellyboll”. Folket i staden fortsätter att överkonsumera mat tills det en dag leder till en katastrof. Människorna har nu konsumerat så pass mycket mat att den börjar mutera sig och blir tio gånger så stor som den egentligen ska vara och alla får panik.
Denna film visar på hur bra människan är på att överkonsumera mat och hur mycket vi bara kastar bort för att vi inte vill ha det längre. Filmen visar i ett antal scener ett stort berg av mat som bara har blivit bortkastat för att ingen varken vill eller orkar äta upp den. Jag tycker att filmen visar barnen, och naturligtvis vuxna också, att det är okej att överkonsumera mat. Att det är okej att köpa sådan som man inte behöver och sedan bara kasta bort det när man inte vill ha det längre. Filmen var säkert inte menad för att sprida detta budskap, men jag och fler tyckte att denna film bara var en animerad version av människans svåra förhållningsätt till mat.
Problemet med överkonsumtion av mat är inte bara det att vi måste framställa så oerhört mycket mer än vad vi egentligen behöver, utan att vi faktiskt till slut mår både psykiskt och fysiskt dåligt av det. En stor majoritet av folket lider redan av fetma och vi försöker inte göra någon större insats för att rätta till det. I stället kommer det fler reklamer om snabbmat och ”bantningskurer” som gång på gång visar sig vara bluff å båg.
En lösning på problemet skulle kunna vara att man höjer priset på all snabbmat, vilket skulle leda till att man skulle köpa det mer sällan och man skulle därför vara tvungen att laga egen mat – nyttigare mat. För att förhindra att barnen blir överviktiga skulle man kunna lägga in fler gympatimmar under skoltid, och då är barnen tvungen att motionera mer. Att informera alla barn och ungdomar på ett mer berörande sätt om riskerna med snabbmat och överproduktion skulle förhoppningsvis bidra till en minskad matkonsumtion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar