fredag 5 mars 2010

Mina topp 5 filmklichéer

Film är en konstform som tenderar att repetera sig själv. Vi får se samma händelser bli omredigerade om och om igen. Ibland är vi fullt medvetna om det, men vi älskar de klichéerna ändå. Andra gånger vill man bara flyga till Hollywood och säga åt dem att komma på något eget.

Här följer fem av de mest typiska filmklichéerna:

5. Snubblande personer
Speciellt i skräckfilmer så ramlar folk och snubblar, exempelvis när någon blir jagad så ramlar denna person. Det är aldrig heller ett vanligt fall som gör att balansen rubbas lite, utan det blir alltid ett stort fall. När personen har ramlat så kliver inte denna upp direkt heller, utan ligger på marken och kryper runt som att dennes ben har huggits av.

4. Cool guys don’t look at explosions
Stenhårda grabbar som inte bryr sig om feta explosioner bakom deras ryggar. Detta görs ALLTID i slowmotion och förekommer mest i filmer med liknande namn Die Harder: The ultimate showdown of battle, doom and destruction xXx (3), directed by Michael Bay.

3. Den trögstartade bilen
Alltid när det är ont om tid så startar bilen aldrig. Om du har bråttom, kommer du ingenstans.

2. Det falska alarmet
När det gäller skräckfilmer så har de alltid ett tillfället när någon är helt ensam, i en mörk gränd eller i ett mörkt rum, och du väntar och väntar på att något ska hända. Helt plötsligt blir filmkaraktären skrämd, men - det var bara en kompis som skrämde skiten ur filmkaraktären. De gör det aldrig med flit, som att de spelar dig ett spratt. Är det så man hälsar på folk, smyga fram så tyst som möjligt och lägga handen på deras axel? Varför inte bara säga hej?

Den här klichén kan tas ännu längre. Först utsätts karaktären för det falska alarmet. Sedan när karaktären som har blivit skrämd och sedan lättad för att det bara var något ofarligt, suckar och vänder sig om och då möter hon eller han mördaren/skurken.

1. Korkade skurkar
De här förekommer mest i actionfilmer. Scenen utspelar sig så här: Skurken har den goda killen i sitt sikte, han har situationen under full kontroll och kan döda honom när han vill. I stället för att döda den goda killen står skurken och pratar med någon kompanjon, tills den goda killen drar en Chuck Norris-move och kommer undan, alternativt dödar skurken. Det är en sak att dra ut på spänningen, men en annan sak att vara riktigt dum.

BONUS: YEAHHHH, Fade to black
Det här en kliché som används hela tiden i trailers. Under trailern tonas det till svart, i stället för att bara byta till nästa bild. Det känns som att under halva trailern så syns bara en svart ruta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar